Hvad tjener man som pædagogmedhjælper?

Lønnen som pædagogmedhjælper er ikke helt fast. Her får du et overblik over, hvad der typisk har betydning. Husk, at den nøjagtige løn altid afhænger af jobbet, din baggrund og gældende aftaler.
Overenskomst og erfaring betyder mest
Som pædagogmedhjælper følger ens løn typisk en overenskomst. Det er en aftale mellem arbejdsgivere (f.eks. kommunerne via KL) og fagforeninger (som FOA). Erfaring, også kaldet anciennitet, spiller en stor rolle for månedslønnen. Jo mere relevant erfaring man har, jo højere løntrin starter man som regel på. Ens startløn vil derfor være lavere end en kollegas med mange års erfaring. Lønnen stiger i takt med erfaringen, op til et bestemt niveau aftalt i overenskomsten.
Hvad påvirker den samlede løn?
Selve grundlønnen bestemmes af løntrin og anciennitet, men andre ting kan også have betydning for, hvad man tjener samlet set. I det offentlige (kommuner og regioner) følger lønnen som regel de store aftaler. Hos private institutioner kan lønnen godt være anderledes, selvom den ofte ligner den offentlige. Man kan også få tillæg oveni grundlønnen, for eksempel for særlige opgaver eller kvalifikationer. Glem heller ikke pensionen – arbejdsgiverens bidrag er en vigtig del af den samlede pakke og lægges oven i den månedsløn, man får udbetalt. Når man ser på løn som pædagogmedhjælper, er det altså smart at kigge på både grundløn, mulige tillæg og pension.